Europees beachkampioenschap EBUCC22

Europees beachkampioenschap EBUCC22

Van 14 tem 16 oktober ging in Portimao EBUCC ofwel de Europese Beach Ultimate Kampioenschappen voor clubs door

Freezzz Beezzz One trok met een jonge (20 en een half jaar gemiddeld!) maar enthousiaste ploeg naar de mooie kust aan de Algarve.

Het format van het tornooi was simpel. 24 ploegen verdeeld over 4 poules. In elke poule speelde elk team 1 wedstrijd tegen elkaar. De eerste 3 teams van elke poule gingen door naar de “bracket”. Als poulewinnaar verzekerde je direct van de kwartfinale op zaterdagmiddag, als tweede en derde speelde je eerst nog een achtste finale tegen tweedes en derdes van andere poules. De opdracht was dus duidelijk: top 3 halen in onze poule om zo meteen verzekerd te zijn van de top 16.

De vrijdagochtend begon meteen stevig met een match tegen lokale helden LFO. Onze voorbereiding was niet ideaal en we kwamen meteen tegenover een ploeg te staan die heel erg gewend is aan het strandspelletje. Desondanks konden we de nodige aanpassingen maken en trokken we uiteindelijk aan het langste eind door vooral fysiek de sterkere ploeg te zijn. Eindstand: 13-10. Leuk weetje, de ploeg werd opgericht door een Portugees die leerde frisbeeën bij Freezzz Beezzz.

De tweede match op vrijdag kon mee gevolgd worden door vrienden en familie in België. Livestream op Youtube, op het finaleveld. We speelden tegen de Zweedse veteranen van Viksjoförs een degelijke eerste helft, maar moesten uiteindelijk het onderspit delven na een mindere tweede helft met een aantal individuele foutjes. Eindstand: 9-11.

Het was dus belangrijk om onze laatste poulematch op vrijdag winnend af te sluiten, om met een positief gevoel de zee in te kunnen duiken en ons bed op te zoeken. Die boodschap werd begrepen, er kwam een vlotte overwinning tegen het Berlijnse DisKick, de winst kwam nooit in gevaar. Eindstand: 13-9.

Een goede eerste dag dus met twee overwinningen op drie. Alles was nog mogelijk in de poule en na wat ontspanning, eten en een teammeeting kroop iedereen vroeg in bed. Zaterdagochtend speelden we tegen Show me them TD’s uit Ierland. Een ploeg die vooral was samengesteld uit PELT spelers. Een sterke en fysieke ploeg, waardoor de eerste helft erg gelijk op ging. Uiteindelijk konden we in de tweede helft afstand nemen en uiteindelijk nog behoorlijk vlot winnen. Eindstand 13-9. Met 3 van onze 4 matchen gewonnen zag alles er heel goed uit. Top drie in de poule leek zeker en bij winst in de laatste match zouden we zelf poulewinnaar worden en ons zo rechtstreeks plaatsen voor de kwartfinales.

Solaris uit Polen zat echter in de zelfde situatie en was daar duidelijk meer klaar voor dan ons. Al snel kwamen we 0-3 achter, en hier herstelden we nooit meer helemaal van. De Polen waren beter en toonden een sterkere mentale weerbaarheid. Eindstand: 7-13. Desondanks werden we derde in de poule en mochten we ons klaarmaken voor een achtste finale in de namiddag.

Die achtste finale werd gespeeld tegen Fendisk uit Santander. Niet de meest bekende ploeg in Europa, maar wel een team dat gespecialiseerd is in Beach Ultimate. 4 jaar geleden waren ze dan ook verliezend finalist. We wisten dat het een stevige opdracht ging worden, maar konden niet voorkomen dat we een lesje beachfrisbee zouden krijgen op de livestream. Fendisk toonde ons alle hoeken van het veld en maakte verdiend snel komaf met ons. Eindstand 3-13. Geen schande tegen de latere Europees kampioen.

Dag twee zat er bijna op, en onze elfkoppige ploeg begon de vermoeidheid toch al stevig te voelen. In de 9-16 bracket speelden we op zaterdagmiddag nog 1 match tegen het Nederlandse Gronical Dizzines. Ondanks de vermoeidheid een hoogstaande match met zo goed als geen turns, die jammer genoeg voor ons eindigde in een verlies op universe. Eindstand 12-13.

Op zondag speelden we dus voor de 13e plaats, te beginnen met een wedstrijd tegen Discover Lissabon. Ondanks de teleurstelling van de dag ervoor was de moraal hoog genoeg, en trokken we deze keer op universe wel aan het langste eind: 12-11.

Een laatste macht tegen de Britse Mighty Hucks zou bepalen of we 13e of 14e werden. Opnieuw speelden we een hoogstaande wedstrijd, die nogmaals eindigde op universe. Helaas in ons nadeel. Eindstand: 11-12.

14e is niet het resultaat waar op we hadden gehoopt, zeker niet na de kwartfinale van 4 jaar geleden. Toch kunnen we met veel trots terugkijken op dit tornooi. We hadden de jongste ploeg en een beperkte voorbereiding. Maar we groeiden steeds meer in het tornooi en groeiden vooral als team naar elkaar toe.

Speciale shoutout naar voorzitter Borre, die voor het eerst meeging op tornooi in kader van zijn nieuwe functie: manager van FBZ ONE. Bedankt om alles achter de schermen te regelen; van inschrijvingen tot overnachtingen.

En nu: op naar EBUCC2023!

(c) Aaron S