ONE pakt brons op het BK outdoor
Featured

ONE pakt brons op het BK outdoor

26/05/2024 - BUOC in Gent

Alle begin is moeilijk. Zo ook voor het begin van het 2de en laatste luik van de Belgische outdoorcompetitie. Op een druilerige zaterdagochtend druppelden we één voor één binnen op de Blaarmeersen te Gent. Coach Tom maakte zich eens (terecht) boos. Aan ons om te bewijzen dat we er wel klaar voor waren.

Blackbirds, de Waals-Brabantse fusieclub was onze eerste tegenstander. Hun enthousiasme zorgde voor een gelijkopgaand eerste deel van de match. Uiteindelijk slaagden we er in om de druk in defence op te voeren wat resulteerde in enkele breaks en 12-7 winst. Gedaan wat we moesten doen en de benen al een eerste keer goed geactiveerd.

In onze 2de match troffen we Armada uit Brussel. Een team waar we de laatsten jaren al vaak tegen speelden en nog nooit van verloren. Onze offence was klinisch en de D-line slaagde er in om hen forced errors te laten gooien. Uiteindelijk regen we de breaks aan elkaar en stelden we de overwinning veilig in een zeer faire en aangename match. Eindresultaat 15-6.

Mooncatchers, de eerste op de Europese ranglijst voor clubs, was onze laatste tegenstander van de dag. We beseften dat het met onze kleine kern van 12 spelers moeilijk zou worden om hen te kloppen. Even konden we hun tempo volgen maar zij scoorden te vlot en wij konden defensief niet genoeg druk genereren. Uiteindelijk verloren we met 9-15. Een 4de plaats op de Belgische ranglijst zorgde voor een matchup met de 5de in de kwartfinales op zondag.

De kwartfinale kwam wat vroeger dan wenselijk is op een zondag. Helgtre uit Limburg moesten we kloppen als we een plekje in de halve finale wilden veiligstellen. Het onstuimige, stormachtige weer op de Blaarmeersen zorgde voor een match waarin focus zeer belangrijk was. Helgtre moest het met slechts 9 spelers stellen terwijl wij wat vers bloed mochten verwelkomen op zondag. Ondanks de strijdlust van de Limburgers zorgde dit voor een fysiek overwicht dat we goed konden uitspelen. We namen snel afstand door de breaks aan elkaar te rijgen en de grootste uitdaging werd de focus behouden. Resultaat: 15-5 winst en zeker van top 4!

In de halve finale kwamen we opnieuw uit tegen mooncatchers. Ook zij kregen er wat verse spelers bij op zondag. Door blessurelast trok Tom voor het eerst in het weekend mee ten strijde. Onze O-line speelde een goede wedstrijd. Met onze D-line konden we hun sterren er niet van weerhouden te vaak te vlot te scoren. Ondanks goede intensiteit konden we geen vuist maken wat resulteerde in 8-15 verlies.

Met vermoeide benen, heel wat kwaaltjes en na uitstel van de match door hevig onweer vatten we onze bronze medal game aan tegen Jetset uit Leuven. Een valse start zorgde ervoor dat we onmiddellijk gebroken werden. De O-line liet dit niet aan hun hart komen en speelde verder een uitstekende wedstrijd. De hele ploeg liet weerbaarheid en grinta zien zoals we ze nog niet eerder getoond hadden. Lay out D’s en bijna lay out D’s zorgden voor een aanhoudende druk op Jetset en dwong hen moeilijke passen te smijten en fouten te maken. Een callahan zorgde voor een echte mentale tik aan onze tegenstander. We bouwden een kleine voorsprong uit, bleven hard gaan en persten de laatste energie uit onze benen. Een pulldrop was slechts een schoonheidsfoutje in een uitstekende wedstrijd. We kwamen niet meer in de problemen en haalden onze bronzen medaille binnen met 15-11 winst!

Conclusie: een geslaagd weekend afgesloten op een hoogtepunt. Dit team heeft duidelijk heel wat in z’n mars. Een fijne combinatie van jonge veulens en oude(re) trekpaarden zorgt voor een ploeg waarmee we verder kunnen bouwen de komende jaren. Dat belooft!

Sebastiaan W

Alle resultaten en de spirit van BUOC vind je hier