Torrijas 4de van de wereld!
Featured

Torrijas 4de van de wereld!

19/10/2024 - Torrijas eindigt 4de van de wereld op het WK beach!

Van 14 tot 19 oktober 2024 vond in Portimao het WK beach voor clubs plaats. Met de Torrijas - een mix van speelsters van wuf. en Gentle - trokken 5 speelsters van wuf. (Loes, Sien, Janne, Marie en Axelle) naar Portugal. Zondagochtend vroeg vlogen we van Zaventem naar Faro. In de namiddag speelden we nog een oefenmatch tegen Undercover (Duitsland) om wat te wennen aan het zand en de wind. We logeerden in een villa op 10 min van de speelvelden op Praia Da Rocha. Onze instelling voor het toernooi was duidelijk: we kwamen om ons te amuseren en zouden wel zien hoe ver we geraakten. No pressure, gewoon genieten van het spel, het strand en elkaar.

Onze eerste match stond gepland tegen Valkyria, een Zweeds team dat als tweede was geseed. Geen makkelijke tegenstander, dus. Toch speelden we ons spel: geen druk, gewoon fun. En wat bleek? Dat werkte! Met een heerlijk gevoel voor teamplay en een paar scherpe acties wonnen we met 9-6 van Valkyria. We hebben alvast 1 winst op zak!

Dinsdag stonden er 3 matchen op de planning. De eerste match begon al om 8u30. We vlogen er meteen stevig in! Met een bliksemsnelle start kwamen we 3-0 voor, en die voorsprong gaven we nooit meer uit handen. Eindstand: 11-4. Volgende match op het programma was tegen de Black Widows uit de USA. We wonnen overtuigend met 13-2. Enkele minuten voor onze laatste match tegen 3SB uit Tsjechië moesten we ineens het strand verlaten vanwege een onweer. Maar net toen we dachten dat het voor de rest van de dag gedaan was, kregen we plots het bericht: de matchen mochten toch weer doorgaan! Geen tijd voor opwarming, geen moment om weer in de flow te komen – we moesten meteen het veld op. Het was een kwestie van wie het coolst kon blijven in die hectiek en dat waren de Torrijas. Eindstand 11-7.

Totaal onverwacht eindigden we als eerste in onze poule – wat een verrassing! Dit betekende dat we ons sowieso al verzekerd hadden van een plek in de top 16. In de volgende ronde zaten we in een poule met alle poulewinnaars. Woensdag begonnen we de dag met onze eerste nederlaag (6-8) van het toernooi tegen MUC uit Duitsland. Het was een stevige pot, maar ze waren net iets sterker. Toch lieten we ons niet uit het veld slaan, want in de tweede wedstrijd van de dag speelden we ons spel en wonnen we overtuigend van Cassalettes uit Spanje (10-6). Donderdag begonnen we goed met een mooie winst tegen de grote Zweeds vrouwen van E6 (12-10). Maar toen kwam Lamp uit de USA, en die bleken toch een tikje te sterk voor ons, waardoor we ook die match verloren (4-10). Alle teams uit onze poule hadden zowel 2 keer gewonnen als verloren. Het kon nu echt alle kanten op!

In de achtste finale stonden we tegenover Michty Hucks uit de UK. We waren klaar om te knallen. Onze offence draaide als een geoliede machine: clean, zonder fouten. We wisten regelmatig een break te pakken en bouwden al snel een comfortabele voorsprong op. Eindstand: winst 11-6. Met die winst was het officieel: we zaten bij de top 8 van de wereld! Het besef drong langzaam door, en de vreugde in het team was enorm. Wat begon als een toernooi om vooral plezier te maken, veranderde ineens in iets groters.

Vrijdagochtend, 8u30, en daar stonden we dan voor de kwartfinale tegen FML uit Florida. De wedstrijd begon spannend: het ging gelijk op tot 5-5. Maar onze defence stond strak, en we hielden de druk voortdurend op hun aanval. Winst 13-5. Dat betekende maar één ding: top 4 van de wereld – we konden het bijna niet geloven!

En daar stonden we ineens, in de halve finale, opnieuw tegenover E6. We begonnen sterk en bouwden snel een 6-2 voorsprong op. Maar toen sloeg de vermoeidheid toe – de fysieke inspanningen van de afgelopen dagen begonnen hun tol te eisen. E6 draaide het spel om. Uiteindelijk verloren we met 6-12.

Dat betekende dat we nog één laatste keer moesten strijden – en wel voor het brons! Onze tegenstander was opnieuw Cassalettes, het Spaanse team dat we eerder in het toernooi hadden verslagen. Maar, zoals we al hadden gemerkt tegen E6, twee keer winnen van hetzelfde team is geen makkelijke opgave. We kwamen niet zo sterk uit de startblokken als in onze vorige wedstrijden. Halverwege stonden we zelfs 3-7 achter, en het leek erop dat de vermoeidheid zijn stempel drukte. Maar dankzij de fantastische aanmoedigingen van onze supporters kwamen we terug tot 8-9. Helaas kwam de comeback net te laat, en we verloren uiteindelijk met 8-10. Vierde van de wereld! Wat een prestatie!

Dit geweldige avontuur hadden we nooit kunnen beleven zonder onze topcoaches Jelle en Joost en onze fantastische teammanager Bert, waarvoor dikke merci! Daarnaast mogen we de supporters niet vergeten, zowel naast het veld als vanuit België. Met maar liefst 9 speelsters onder de 20 jaar in ons team ziet de toekomst er rooskleurig uit voor het Belgische frisbee!

Uitslagen:
Torrijas 9 - 6 Valkyria
Torrijas 11 - 4 Zurich Swarm
Torrijas 13 - 2 Black Widows
Torrijas 11 - 7 3SB
Torrijas 6 - 8 MUC Munich
Torrijas 10 - 6 Cassalletes
Torrijas 12 - 10 E6
Torrijas 4 - 10 LAMP
Torrijas 11 - 6 Mighty Hucks
Torrijas 13 - 5 Florida Matching Players
Torrijas 6 - 12 E6
Torrijas 8 - 10 Cassalletes

Axelle VDV

De poulematch tegen Cassalletes kan je hier herbekijken

Alle resultaten van het tornooi vind je hier